گروه اجتماعی ـ مینا شهنی: یک ماه از ابلاغ قانون تفسیر جزء (1) بند (ب) تبصره (2) ماده (76) قانون تامین اجتماعی که براساس آن سابقه بیمه مشاغل سخت و زیان آور به ازای هر سال یک و نیم سال محاسبه می‌شود می‌گذرد اما صندوق تامین اجتماعی از اجرای این قانون خودداری می‌کند.

کار سخت

رئیس‌جمهور نیز در 27 مهرماه قانونی را ابلاغ کرد که براساس آن هر سال اشتغال در مشاغل سخت و زیان‌آور صرف‌نظر از داشتن سابقه توالی 20 ساله یا تناوب 25 ساله معادل یک‌و‌نیم سال محاسبه خواهد شد. این قانون پس از تایید شورای نگهبان ابلاغ شد.

خودداری از اجرای قانون

صندوق تامین اجتماعی با گذشت یک ماه از ابلاغ این قانون هنوز آن را به اجرا درنیاورده ‌است. بیمه‌شدگانی که سابقه کار در مشاغل سخت و زیان‌آور دارند با مراجعه به شعبه‌های این صندوق با پاسخ‌هایی روبه‌رو می‌شوند که نشان از عدم‌اجرای این قانون دارد.

کارشناسان و کارمندان شعبه‌های مختلف صندوق تامین اجتماعی با اعلام اینکه هنوز ابلاغیه‌ای دریافت نکرده‌اند توضیح می‌دهند که در حال حاضر عمل به این قانون در حوزه‌ اختیاراتشان نیست و سرگردانی شاغلان مشاغل سخت و زیان‌آور همچنان در جست‌وجوی یافتن پاسخ مناسبی برای این مسئله، ادامه دارد.

سکوت و ابهام

سکوت صندوق تامین اجتماعی در برابر اجرای این قانون معانی متفاوتی را به ذهن متبادر می‌کند، از جمله اینکه بیمه شدگان مشاغل سخت و زیان‌آور به این باور رسیده‌اند که کارشناسان و مسئولان صندوق تامین اجتماعی دست به کار یافتن راهی هستند که از زیر بار این قانون شانه خالی کنند.

یک منبع آگاه به روزنامه همشهری گفت: جلساتی با حضور کارشناسان صندوق تامین اجتماعی برگزار شد و پیش نویسی برای اجرای ابلاغیه دولت تهیه شد که برای امضا به دفتر مدیرعامل تامین اجتماعی فرستاده شده است.

این در حالی است که اجرای قانون جدیدی در دستور کار صندوق تامین اجتماعی نیست و کارشناسان و کارکنان این صندوق می‌بایست ماده 76 قانون تامین اجتماعی را اجرا کنند.

در این ماده قانونی آمده است: افرادی که حداقل 20 سال متوالی و 25 سال متناوب در کارهای سخت و زیان آور اشتغال داشته و در هر مورد حق بیمه مدت مذکور را به سازمان (صندوق تامین اجتماعی) پرداخته باشند، می‌توانند تقاضای مستمری بازنشستگی کنند، هر سال سابقه پرداخت حق بیمه در کارهای سخت و زیان آور 5/1 سال محاسبه خواهد شد.

به‌نظر نمی‌رسد برای اجرا کردن یک ماده از قانون تامین اجتماعی به تنظیم و تهیه یک پیش‌نویس و دستور‌العمل جداگانه نیازی باشد، چنان که این ماده قانونی مشخص کرده می‌بایست محاسبه سوابق انجام شده و برای شاغلان سخت و زیان‌آور با یک و نیم برابر شدن به اجرا درآید.

شرط سنی

همان منبع آگاه گفت: به‌نظر می‌رسد کارشناسان صندوق تامین اجتماعی تلاش می‌کنند تا با گنجاندن محدودیت سنی برای مشاغل سخت و زیان‌آور بندهای جدیدی به این قانون اضافه کنند، از جمله اینکه اگر مجموع سوابق فردی بیش از 30 سال شود اما کمتر از 50 سال سن داشته باشد نتواند از این قانون استفاده کند.

منبع آگاه توضیح داد: در مورد کسانی که مجموع سنوات خدمتشان به 35 سال برسد محدودیت سنی درنظرگرفته نمی شود و بازنشسته می‌شوند (جمع سابقه بیمه‌پردازی با احتساب یک و نیم برابر شدن سابقه سخت و زیان آور و نیز سابقه کار در مشاغل عادی به 35 سال برسد به آنها معادل 35 روز حقوق بازنشستگی پرداخت خواهد شد.).

براساس گفته‌های کارشناسان صندوق تامین اجتماعی این سازمان در تلاش است تا کسانی که در مشاغل سخت و زیان‌آور فعال بوده‌اند اما به هنگام تقاضای بازنشستگی در مشاغل عادی مشغول به کار هستند و با شرایط سنی پیش گفته در قانون تامین اجتماعی مطابقت نداشته باشد نتوانند از این قانون استفاده کنند. مثلا کسی که مجموع سوابق بیمه‌اش (سخت و عادی) 30 سال شده، ‌به هنگام تقاضای بازنشستگی در مشاغل عادی مشغول به کار باشد و 48 سال سن داشته باشد نمی‌تواند از مزایای بازنشستگی استفاده کند.

نشانه‌ها واقعی‌اند

سکوت صندوق تامین اجتماعی، ‌اجرا نشدن ابلاغیه دولت از سوی شعبه‌های این صندوق و تلاش برای نوشتن قوانین جدید نشانه‌هایی هستند که نشان می‌دهند کاسه‌ای زیر نیم کاسه است و صندوق تامین اجتماعی در تلاش برای ایجاد شرایط دشوار بازنشستگی کسانی است که سابقه کار در مشاغل سخت و زیان‌آور دارند.این نشانه‌ها واقعی‌اند و بهتر است تا دیر نشده جدی گرفته شوند و چرایی عدم‌اجرای ابلاغیه دولت از مسئولین پرسیده شود.

کد خبر 151553
منبع: همشهری آنلاین

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز